Elektronická evidence tržeb se u restaurací od letošního prosince nebude týkat jídla s sebou. V takovém případě totiž nejde o stravovací službu, ale o dodání zboží. Povinnost EET zde bude platit až od března 2018, stejně jako pro občerstvení u stánků. Vyplývá to z metodické příručky ministerstva financí. Podle expertů výjimky mohou znamenat komplikace pro personál a prostor pro obcházení zákona.
EET začne od prosince v první fázi platit pro hotely a restaurace. Později se v dalších několika vlnách rozšíří na maloobchod a velkoobchod či řemeslníky.
V případě restaurací bude rozdíl u jídel konzumovaných na místě a s sebou.
„O stravovací službu se bude jednat v případě, že jídlo bude servírované v provozovně a ke snězení je zákazníkovi poskytnuto přiměřené zázemí, tj. např. stoly, židle atd. V tomto případě bude povinností poplatníka přijatou tržbu evidovat již od 1. 12. 2016. Bude-li ovšem v té samé provozovně vydáno jídlo např. do papírové tašky, už se nejedná o stravovací službu, ale o dodání zboží. V takovémto případě má poplatník povinnost přijatou tržbu evidovat až od 1. 3. 2018,“ uvádí se v metodické příručce ministerstva, kterou zveřejnilo na webu.
Restauracím sice podle ministerstva nic nebrání v tom jídlo s sebou už od prosince také dobrovolně účtovat přes EET, provozovatelé se ale spíš budou snažit využít možnosti podle zákona část tržeb neúčtovat. Podle Švece se klienti již dotazují na možnosti, jak to technicky řešit. Jednou z variant je, že pokladna bude dělit účet obsahující jak jídla s sebou, tak jídla konzumovaná v restauraci na dvě oddělené transakce.
Párek i zmrzlina bez účtenky
Ministerstvo již dříve upřesnilo, že EET se v první fázi nebude týkat prodejů občerstvení u stánků nebo na festivalech. Metodická příručka objasňuje, že zde platí to samé jako u jídla s sebou.
„Pokud charakter jídla nevyžaduje pro odnesení s sebou nebo konzumace na místě zvláštní zacházení – jedná se vždy o dodání zboží (např. zmrzlina v kornoutu, popkorn v krabici, párek v rohlíku apod.),“ uvádí příručka.
zdroj: novinky.cz